DA LI SAPUN MOŽE DA SPREČI UJEDE KOMARACA? Misterija je REŠENA, evo od čega BEŽE KO ĐAVO OD KRSTA - samo gledajte
Evo kako da ih se rešite, Foto: Profimedia

Šok

DA LI SAPUN MOŽE DA SPREČI UJEDE KOMARACA? Misterija je REŠENA, evo od čega BEŽE KO ĐAVO OD KRSTA - samo gledajte

Neki sapuni imaju efekat odbijanja, čineći ljude manje privlačnim za komarce, ali drugi sapuni rade suprotno

Objavljeno:

Postoji mnogo proizvoda za domaćinstvo koji odbijaju komarce, a prema studiji iz 2023. na tu listu možete dodati i sapun. Međutim, sapun sa jednim specifičnim sastojkom.

Istraživanja pokazuju da su neki brendovi i mirisi efikasniji od drugih u odbijanju komaraca. Dakle, pre nego što napravite domaći repelent protiv komaraca, uverite se da koristite adekvatan proizvod.

Komarci se oslanjaju na svoja olfaktorna čula, tako da nije iznenađenje da određeni mirisi menjaju njihovo ponašanje. Studija iz 2023. objavljena u časopisu iScience otkrila je da sapuni menjaju mirisni potpis ljudi.

Pomaže samo jedna stvar...
Pomaže samo jedna stvar...foto: Profimedia

Neki sapuni imaju efekat odbijanja, čineći ljude manje privlačnim za komarce, ali drugi sapuni rade suprotno. To znači da sredstvo za pranje tela koje koristite može da vas učini „prijatnijim“ za komarce.

Umesto da eksperimentišete sa sapunima, možda ćete uspeti da oterate dosadne komarce kokosom. Fascinantna studija američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA) iz 2018. kaže da masne kiseline kokosovog ulja imaju „snažnu repelentnost i dugotrajnu efikasnost“ protiv nekoliko insekata, uključujući komarce, krpelje, stenice i muve.

U jednoj studiji, slobodne masne kiseline dobijene iz kokosovog ulja bile su 90 odsto efikasne u odvraćanju komaraca od ujeda.

BONUS VIDEO:

02:37

CELO SELO JE ZAROBLJENO! Nabujala reka odnela most, hranu i lekove im bacaju preko reke! Meštani ODSEČENI OD SVETA (VIDEO)

(Espreso / N1 / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.